tooltip after the triger
tooltip after the triger
Rendeléshez hívja az alábbi számot:06/1-452-5186
Keresés

Rendeléshez hívja az alábbi számot:

06/1-452-5186

Család, kapcsolatok
Ingyenes e-könyvek alvásról, egészségről, kapcsolatokról...
Dormeo E-magazin
Érdekes, hasznos cikkek, információk exkluzív ajánlatokról, kedvezményekről!

Iratkozzon fel e-magazinunkra, és olvassa érdekes és szórakoztató cikkeinket alvásról, egészségről, a hálószoba berendezéséről, álomfejtésről, a gyerekek alvási szokásairól, és tájékozódjon legjobb ajánlatainkról első kézből!

Feliratkozom
Adatai 100%-ig biztonságban vannak!
Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz!

Az önimádat 10 tünete

Az önimádat 10 tünete

Nagyon könnyű beleszeretni egy önimádó emberbe, mert  aki nárcisztikus az sokszor rendkívül tehetséges, szórakoztató és elbűvölő is. Tévedés ne essék, fontos, hogy szeressük magunkat, de vannak, akik ezt túlzásba viszik, és ezzel a párjukra hihetetlen terhet raknak. 

A nárcizmus egy pszichés betegség

Az önimádat, avagy nárcizmus, sok más pszichés betegséghez hasonlóan, lehet enyhe és lehet súlyos is, akár a depresszió. Sokáig tartott, amíg az Amerikai Pszichiátriai Kamara felvette egyáltalán a betegségek közé, mivel olyan sok embert érint, hogy nehéz a komolyabb eseteket a közepes súlyosságú esetektől jól elválasztani, és így, hétköznapi jelenség vagy kisebb rendellenesség helyett ‘betegségként’ kezelni.

Mi az a nárcisztikus személyiségzavar?

Csak 1987 óta beszélünk a nárcizmus súlyos válfajáról, az NPD-ről (Narcissistic Personality Disorder, azaz nárcisztikus személyiségizavar) mint betegségről. Hiszen mindannyian önzőek vagyunk, vagy mégsem?

Vannak olyan emberek, akik - látszatra - hihetetlen önimádatban fuldokolnak, kórosan szeretik, sőt csodálják magukat és ezt várják mindenkitől, de leginkább a környezetükben élő emberektől is. Hogy miért csak látszatra? Arra is mindjárt kitérünk.

Lássuk, hogy mik az önimádat tünetei:

1. Egyfajta egyensúlyhiány az önértékelésben:

Nagymérvű önhittség, mesterségesen felduzzasztott önkép, eltúlzott sikerek és a saját tehetségességének pillanatonkénti hangsúlyozása - valóságtól elszakadt méreteket öltve. Fel tudja-e mérni, hogy középszerű színész vagy csak egy youtube tehetség? Nem igazán, csak átmeneti sikertelenségnek könyveli el a kisebb sikereket, és vár a nagy durranásra. De nem feltétlenül tesz érte az álmodozáson kívül.

2. Mértéktelen vágy:

Az önimádó végtelen hatalomról, hihetetlen sikerekről, fényes karrierről, világszépségről álmodozik.

3. Érzéketlenség:

Aki önimádó, az egyszerűen képtelen másokkal együttérezni, mások magánéleti szükségleteit belátni.

4. Állandó elismerés:

Az önimádó legszívesebben a nap 24 órájában fürdőzne mások csodálatában, folyamatos elismerésre, dicséretre vágyik, még akkor is, ha egész nap világrengető álmokat szőtt, és csak egy fűszálat tett keresztbe. Már 5 akkordot le tud pöngetni a gitáron? Netán lekoppintotta a külföldi sikeres sztárokat? Zúduljon a taps, zúgjanak a fanfárok! A tápióbicskei világsztár megszületett.

5. Egyedülálló:

Az önimádó ‘tudja’, vagyis őszintén hiszi, hogy különleges tehetséggel áldották meg, egyszeri és megismételhetetlen, vagy Ady szavaival élve, ‘fenség, Észak-fok, titok, idegenség’. Ám az önimádó továbbmegy ennél, és legszívesebben csak hasonlóan nagy formátumú emberekkel ismerkedne, hírességek csodálatát vívná ki, örökösen a lidérces messze fényben ragyogva.

6. Különleges bánásmód:

Egy nárcizmusra hajlamos ember úgy érzi, neki más jár, mint a többi halandó embernek, rendkívüli elbánást, ajándékokat és kedvezményeket vár el, mintha mindenki azért lenne, hogy a vágyait kielégítse.

7. Intrikus:

Az önimádó könnyen válik intrikussá és rángatja a szálakat, úgy, ahogy neki tetszik. Manipulatív személyisége miatt jellemzően jól érvényesül a politika útvesztőiben, és fut be kormányzati karriert.

8. Irigység:

Az önimádó ember gyakran irigykedik mások sikerére, és abból indul ki, hogy mások is irigyek rá.

9. Arrogancia:

Nárcisztikusnak lenni azt is jelenti, hogy arrogánsnak lenni. Sőt ellenséges és rendkívül veszélyes megalomániás is lehet egy súlyos NPD-s önimádó - gondoljunk csak a türannoszokra.

10. Fő, hogy reflektorfényben legyen

Amint a fentiekből is kitűnik, aki nárcizmusban leledzik, sokszor lép művészi vagy közéleti pályára, ahol a foglalkozás természetéből adódóan, sokat ünnepli a közönség, és bizonyos előnyökhöz juthat.

Szeret? Nem szeret?

Fontos tisztában lenni azzal, hogy az önimádó személyiségzavarral küszködők valójában nem szeretik magukat, minden öncsodálat és önámítás arról szól, hogy egy gyerekkori hiányt, a szeretet és figyelem hiányát pótolják. Sokan a négy fal között, csak a partnerük előtt, ahol a közönség nem látja őket, hihetetlen arroganciájukkal a párjukat és magukat is bántják, önutálattól fűtve.

Ne akarja kiszolgálni az önimádót!

A szolgaság, és a tűrhetetlen nárcizmus tolerálása nem pótolja a gyermekkori szeretethiányt. Az viszont igen, ha eljárnak kezelésre, és szakértőt vonnak be a párkapcsolatukba. Ha netán attól fél, hogy elveszíti partnerét, mert szembeszegül vele, nem fogja. És a tehetség sem fog eltűnni, csak átalakul és kibontakozik.

Legyen bátor és szembesítse a tényekkel önimádó partnerét.

És ha semmi sem segít, akkor lépjen ki a kapcsolatból, mielőtt Ön is tönkremegy.

 

Érdekes, hasznos cikkek, információk exkluzív ajánlatokról, kedvezményekről!

Iratkozzon fel e-magazinunkra, és olvassa érdekes és szórakoztató cikkeinket alvásról, egészségről, a hálószoba berendezéséről, álomfejtésről, a gyerekek alvási szokásairól, és tájékozódjon legjobb ajánlatainkról első kézből!

Feliratkozom
Adatai 100%-ig biztonságban vannak!
További termékek:

Memosan Topper Roll-up 5+2

Tegye még kényelmesebbé a kanapéját, és aludjon végre jól egy 7 cm vastag memóriahabos kiegészítő matracon. Ébredjen kipihenten, és kezdje könnyedén az új napot. Most ingyenes kiszállítással!

32.990 Ft

Részletesebben

Memosan Topper Roll-up 3+2

Ezt az 5 cm vastag memóriahabos kiegészítő matracot használhatja régi ágyon, kanapén vagy akár kempingezéskor is, mivel könnyen mozgatható. Most ingyenes kiszállítással!

28.990 Ft

Részletesebben

Siena kétszemélyes szett

Kétszemélyes Siena paplan és 2 db Siena párna szettben. Nem csak Önnek és családjának kitűnő befektetés, hanem praktikus ajándék barátok számára is. Most 50% kedvezménnyel és ingyen szállítással!

33.970 Ft

16.990 Ft

Részletesebben

Memosan párnaszett

Anatómiai tervezésű memóriahabos párna levehető huzattal. Tökéletesen alkalmazkodik a fej és a nyak vonalaihoz, csökkenti a vállakra nehezedő nyomást. Most 1-et fizet, 2-t kap, és a szállítás díját is mi álljuk!

19.980 Ft

9.990 Ft

Részletesebben