A kosarad üres.

Próbáld ki a

Együnk Omega 3 halolajat, de milyet?

Köztudott, hogy az Omega 3 halolaj rendkívül egészséges. Az Omega 3-ban található esszenciális zsírsavak megakadályozzák a szívbetegségek, a diabétesz, vagy a túlsúly kialakulását, és egy sor másik betegség ellen is hatékonyan veszik fel a küzdelmet.

Köztudott, hogy az Omega 3 halolaj rendkívül egészséges. Az Omega 3-ban található esszenciális zsírsavak megakadályozzák a szívbetegségek, a diabétesz, vagy a túlsúly kialakulását, és egy sor másik betegség ellen is hatékonyan veszik fel a küzdelmet.

Azt is tudjuk, hogy az átlag fogyasztók szerte a világon, ideértve a fejlett országokban élőket is, és különösen a vegetáriánus és vega étrendűeket, nem esznek elég Omega 3 tartalmú ételt (ideértve a tojást, a lenmagőrleményt, és egyéb Omega 3 tartalmú tápanyagokat is).

Nos, akkor más dolgunk nem maradt hátra, mint beszerezni az Omega 3 olajat tartalmazó készítményt (olajat, szirupot, pirulát, stb.). De a natúrboltok polcain számos termék sorakozik.

Melyiket válasszuk?

Ha a cél az, hogy a szívbetegség ellen találjon egy tökéletes omega 3 készítményt, akkor az összetevők között az alábbi két omega 3 típus együttes jelenlétét keresse: EPA vagy DHA. Az EPA (eicosapentaenoic sav) a zsíros halakban (szardella, lazac) és az algában található. A DHA (docosahexaenoic sav), amelynek alacsony értéke retinabetegésekkel és az Alzheimer kórral áll összefüggésben, a hidegvízi óceáni halakban fordul elő.

Ezt keresse

Lehetőleg olyan Omega 3 készítményt vásároljon, amelyben egyszerre van DHA és EPA is, teljesen mindegy, hogy milyen arányban (pontosabban a tudósok még nem tudják, hogy melyik hasznosabb, milyen az együttes hatásmechanizmusuk). Általában ez a két zsírsav a teljes adag kevesebb mint egyharmadát teszi ki, a többi ‘egyéb összetevő’. Napi 1 gramm a szükséges Omega 3 minimum, ezért olyan terméket vegyen, amelyben legalább ekkora az ajánlott napi adag.

Amit nem érdemes vásárolni

A lenolajból készült Omega 3 hatóanyaga az ALA, amely nem olyan hatékony, mint az EPA és a DHA. Az Omega 6 zsírsavas készítményeket szintén nem ajánlják, hiszen a mai átlagember szinte észrevétlenül is sokat fogyaszt belőlük (tortákban, sütikben, sült krumpliban, stb.), és élettani hatásuk is nemegyszer káros, pl. gyulladást okozhatnak.

Amiből amúgy is eszünk eleget

Az olívaolaj és a repceolaj kapcsán az Omega 9 zsírsavat szokták csalogató érdemként kiemelni. Az Omega 9-et a szervezet a telítetlen zsírokból is elő tudja állítani, és ha valaki egészségtudatosan étkezik, pl. olívaolajjal készít salátaönteteket, vagy azzal süt, akkor omega 9-ből bőségesen jut a szervezetbe elég, nem érdemes külön készítményekben venni.

Aggályok

Gyakori aggály, hogy az Omega 3 termék halízű / halszagú büfögést okozhat. Ezt könnyen elkerülheti olyan készítmény vásárlásával, amely csak a gyomorban oldódik.

Ha Ön környezettudatos

Ha Ön számára fontos, hogy csak fenntartható forrásból kerüljön Omega 3 a boltokba, vásároljon olyan készítményt, ami vagy algából vagy szardellából készült.

És mi a helyzet a halfogyasztás kapcsán gyakran emlegetett higannyal, ólommal, és egyéb nehézfémekkel?

Termékek ezrein végeztek / végeznek random vizsgálatokat független fogyasztóvédelmi szervek és a fogyasztók érdekeit védő egyéb társulások, eredményeiket azonnal publikálva az interneten. Az eredmények eddig messzemenően optimisták, hiszen az Omega 3 táplálékkiegészítőkben nem, vagy igen-igen ritkán találtak aggodalomra okot adó fémmennyiséget.

Lehetőleg megbízható márkát válasszon, ahol a márka némi garanciát nyújt a jó minőségre.