Club5* tagság
0
0 Ft
Losd fsdf sd
A kosarad üres.

Dormeo matracok A-tól Z-ig: ritkábban használt kifejezések szótára

Allergén

Az allergének mikroszkopikus méretű részecskék, amelyek behatolnak a szervezetbe és megzavarják az immunrendszert. Az allergének lehetnek természetes eredetűek és vegyi anyagok. A legismertebb természetes allergének a házi por, a poratkák vagy azok salakanyagai.

Aloe vera

Az aloe egy csodálatos növény, amely nyugtató hatást gyakorol a szervezetre. Antiallergén és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, elpusztítja a gombákat, és csökkenti a gyulladást. Serkenti az immunrendszer működését, begyógyítja a sebeket, lassítja az öregedés folyamatát és a ráncok kialakulását, elősegíti a bőr regenerálódását.

Anatómiai

Az anatómiai matracok és párnák nagyfokú kényelmet biztosítanak, és gyöngédek az ízületekhez, az ínszalagokhoz és az izmokhoz. A magas anatómiai besorolás azt jelenti, hogy a matrac és a párna tökéletesen alkalmazkodik a test természetes alakjához.

Antiallergén szilikon bélés

Ez egy vékony réteg, vatelinre emlékeztető mesterséges anyag. A legtöbb Dormeo matracban megtalálható, mivel védi a matrac belsejét a portól és a poratkáktól.

Bambusz

A bambusz cellulózrost, 100%-ban bambusz szárból készül. A bambusz szál ökológiailag tiszta anyag, puhább a pamutnál, de erősebb, mint a szintetikus szálak. A nyári hónapokban segít lehűteni a testet, szárazon tartja az ágyat, ugyanakkor nem engedi a kellemetlen szagok kialakulását. A hűvösebb napokon kellemesen melegen tart, és fenntartja a test hőmérsékletét.

Bio memóriahab

A bio memóriahab ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a közönséges memóriahab, vagyis puha, kényelmes és tökéletesen alkalmazkodik a test alakjához. A közönséges memóriahabtól az különbözteti meg, hogy környezetbarátabb, mivel a benne lévő szintetikus anyag 30%-át ricinusolajjal helyettesítettük. Ezzel járulunk hozzá a környezetvédelemhez, ugyanakkor a matrac antibakteriális tulajdonságokra is szert tesz.

Cellás szerkezet

Az Ecocell, a Dormeo matracgyártás egyik legfontosabb alapanyaga, a styroporhoz hasonló mikroszkopikus méretű cellákból áll. A cellák háromdimenziósak, és lehetővé teszik a levegő szabad áramlását. Elvezetik a felesleges nedvességet, így a matrac száraz és kényelmes marad.

Der p 1

A Der P-1 a matracokban, paplanokban, párnákban, párnázott bútorokban, szőnyegekben és függönyökben leggyakrabban megtalálható allergénnel kapcsolatos szakkifejezés. A házi poratkák (Dermatophagoides Pteronyssinus) hozzák létre, amelyek a védelem nélküli matracokban és ágyneműkben telepszenek meg, és ezeket a helyeket használják szaporodásra. Végtermékeik és elhalt vázaik végül láthatatlan porrá változnak, amely allergiás reakciókat vált ki az allergiában vagy asztmában szenvedőkben, és megnehezíti számukra az alvást. Egyetlen védelem nélküli matracban akár 10 millió poratka is tanyázhat, ezért a poratka elleni védelem rendkívül fontos az asztmások, allergiások, és különösen a gyermekek egészséges alvása szempontjából.

Ecocell

Az Ecocell korszerű, modern, szintetikus és elasztikus anyag, rugalmasságával, kiváló alkalmazkodó képességével és jó szellőzésével tűnik ki a többi anyag közül. Védelmet nyújt az allergiák ellen, higiénikus, könnyű, és mivel újrahasznosítható, környezetbarát is.

Ecogreen

Az Ecogreen nevű anyag tervezésekor a környezet megóvása és a szintetikus anyagok használatának csökkentése volt a cél. Alapja Ecocell, egy tartós, elasztikus, jól szellőző, új generációs anyag, amely tökéletes alátámasztást nyújt a testnek, ugyanakkor erős és könnyű. Az Ecocell általában kizárólag szintetikus anyagokból készül, az Ecogreen azonban javított az ökológiai jellemzőin, mivel szintetikus anyagainak 30%-át ricinusolajjal váltottuk fel. A matrac ezért környezetbarátabb és antibakteriális tulajdonságokat kapott.

Ezüst

Még néhány évvel ezelőtt is szinte elképzelhetetlen volt, hogy ezüstöt használjanak a kozmetikában, a matracgyártásban, vagy bármely hasonló termék előállításakor. Az ezüst azonban, amelyet általában ékszerek, pénzérmék és tükrök készítéséhez használnak, csodálatos tulajdonságai révén a matracgyártásban is helyet kapott. Hogy miért?

Az egészségre és a közérzetre gyakorolt jótékony hatásai miatt ideális az alváshoz és a pihenéshez, mivel:

- antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik; az ezüst ionok összekapcsolódnak a baktériumsejtekben található enzimekkel, így csökken azok szaporodóképessége, - megakadályozza a kellemetlen szagok kialakulását, - szabályozza az izzadást és a nedvesség felgyülemlését, - jó elektromos vezető, mivel elvezeti a nem kívánt sztatikus elektromos töltést, - megtartja és fokozatosan bocsátja ki a test által termelt hőt, és ezzel szabályozza a testhőmérsékletet

A Dormeo Silver és a Dormeo Memory 2+12 Silver matracokban található ezüstszálat a huzat egyes szálaiba szövik bele úgy, hogy a szövet megőrizze eredeti tulajdonságait, és ugyanolyan puha maradjon, mint más textilanyagok. A huzat így kellemes tapintású lesz, ugyanakkor rendelkezik a tiszta ezüst minden előnyével.

Firenzei szövés

Minden Dormeo matrac huzatánál a firenzei szövési módszert alkalmazzuk. Ennek köszönhetően a huzat anyaga erősebbé válik, és ezzel megnő az élettartama. A firenzei szövés cikk-cakk mintát követ, amellyel szorosan kapcsolja egymáshoz a szálakat, és hosszabb élettartamot biztosít a matracnak.

Kasmír

A kasmír csúcsminőségű gyapjú anyag, amelyet a kasmírkecske pehelyszőréből nyernek. Az eredmény egy selymesen puha, könnyű, meleg fonal. A kasmírt főként jó minőségű ruházat, valamint pokrócok és párnák előállításánál használják.

LGA tanúsítvány

Az LGA tanúsítvány garantálja, hogy a Dormeo ágyrácsok kiváló minőségűek és biztonságosak. Az évenkénti felülvizsgálat biztosítja, hogy a termékek rendszeres ellenőrzésen essenek át.

Memóriahab

A memóriahab egy korszerű anyag, amelyet a NASA fejlesztett ki annak érdekében, hogy az űrhajósok testére minél kisebb nyomás nehezedjen az űrutazások során. Nem sokkal az után, hogy a memóriahab csodálatos, terápiás tulajdonságait felfedezték, a matracgyártásban is elkezdték használni. A memóriahab átveszi a test hőmérsékletét, és gyöngéden körbeöleli a fejet, a vállakat és a nyakat alvás közben. Nem gyakorol nyomást a nyakban található, gyakran fájó pontokra. A hagyományos habbal szemben a memóriahabban található cellák minden egyes nyomásra teljesen összenyomódnak. A nyomóerő megszűnésével a hab lassan visszanyeri eredeti alakját. Ez az eredeti állapotba való lassú visszatérés adja a memóriahab terápiás jellegét, mivel elasztikusságának köszönhetően nem gyakorol nyomást a testre.

Merinói gyapjú

Puhasága és tartóssága miatt a merinói gyapjú világviszonylatban az egyik legfontosabb gyapjúfajta. A merinói gyapjút először sportolók használták, de tulajdonságainak köszönhetően hamarosan megjelent a kifutókon és a hálószobákban is. A merinói gyapjú tökéletesen szabályozza a testhőmérsékletet, melegen, de nem túlságosan melegen tartja a testet, elvezeti a nedvességet és megakadályozza a nedvességgel való érintkezést, mivel magába szívja azt. Ennek ellenére még akkor is megtartja melegítő hatását, ha átnedvesedik. Antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően megakadályozza a kellemetlen szagok kialakulását. A merinói gyapjú tehát ideális választás matrachoz, párnához vagy paplanhoz, mivel segítségével Önnek nyugodt, mély és izzadásmentes alvásban lehet része.

Negatív ionok

A negatív ionok a levegőben lévő, elektromos töltésű, láthatatlan részecskék. Sok negatív ion található a természetben – az erdőkben, a tengerek, folyók, vízesések közelében, stb. Zárt terekben kevés található belőlük, és számukat jelentősen csökkenti az a sokféle elektromos eszköz, amely pozitív töltésű részecskéket termel. A pozitív ionok negatív hatást gyakorolnak az egészségre: fáradtságot és fejfájást okoznak, míg a negatív ionoknak kedélyjavító és élénkítő hatásuk van.

Az ionizáló készülék által kibocsátott negatív ionok feltartóztatják a pozitív ionokat (por, füst, elektromágneses szmog formájában), így azok a padlón maradnak. A levegő tehát tiszta lesz, és könnyebbé válik a lélegzés. Az ionizáló készülék különösen azoknak ajánlott, akik allergiában szenvednek. Olyan hálószobákba javasoljuk, ahol televízió készüléket használnak, vagy olyan otthonokba, ahol dohányosok élnek.

Ortopédiai

Az ortopédiai tulajdonságokkal rendelkező matrac rendkívül jó alátámasztás biztosít. A magas ortopédiai szint azt jelenti, hogy a matrac rugalmas, és tökéletes alátámasztást nyújt a gerincnek, a vállnak, a csípőnek és a sarkaknak.

Öko tex standard 100

Az ÖKO-tex standard 100 tanúsítvány célja az ökológiai előírások betartásának biztosítása a textiliparban. Azokat a káros anyagokat ellenőrzi és értékeli, amelyek a textil kezelése közben kialakulhatnak, és amelyek veszélyeztethetik a felhasználók egészségét.

Az ÖKO-tex standard 100 tanúsítvány garantálja, hogy a Dormeo matracok biztonságosak, nem károsítják a környezetet és az egészséget.

Poratkák

A poratkák apró pókfélék (méretük 0,1 és 0.5 mm között mozog), az emberi szem számára nem láthatók. Kedvenc megtelepedési helyeik a matracok, párnázott bútorok, párnák, plüss játékok, paplanok és függönyök, azaz olyan helyek, ahol elegendő élelemhez, nedvességhez és búvóhelyhez jutnak. A poratkák különösen az allergiában és asztmában szenvedőknek okoznak gondot, mivel végtermékük finom por (allergén) formájában könnyezést, orrdugulást, tüsszögést és köhögést okoz.

Resistat

A Resistat védelem elvezeti a matrac felületén felgyűlő sztatikus elektromosságot. Ez a speciális szénszálak segítségével történik, mivel a szén jól vezeti az elektromosságot. A szénszál összegyűjti a sztatikus elektromosságot, és egy földelt eszközhöz (pl.radiátorhoz) csatlakoztatott, belevarrt huzal segítségével elvezeti a földbe. Ennek következtében a por és a poratkák nem gyűlnek fel a matracban. A Resistat tehát segít megakadályozni az allergia kialakulását, és javítja az általános közérzetet.

Sanitized

A Sanitized egy nemzetközileg elismert eljárás, amellyel a szöveteket védik a mikroorganizmusok ellen. A Sanitized-dal kezelt anyagok tartós védelmet nyújtanak a poratkák, a baktériumok és a gombák ellen, így garantált az allergiák elleni maximális védelem.

A Sanitized jelzés különbözteti meg a textileket, matracokat és ágyneműket a rivális termékektől. Jobb minőséget és nagyobb hozzáadott értéket képvisel.

Softdream

A Softdream szál egy erős, szintetikus anyag, amely nem megy össze, és nem nyúlik ki, gyorsan szárad, nem gyűrődik, és ellenálló a gombákkal szemben. A Softdream szál könnyen mosható, ezért kiválóan alkalmazható párnák, paplanok, törülközők, fürdőköntösök és hasonló termékek gyártásakor.

Szénszál

A szén egy hihetetlenül tartós anyag, amely vezeti az elektromosságot. Szénszál formájában megtalálható a matracok huzatában, hogy a matracban felgyűlő sztatikus elektromosságot elvezesse. Többzónás matrac

A többzónás matrac speciális szerkezettel rendelkezik, amely alkalmazkodik a test anatómiai jellegzetességeihez. A test bizonyos részei nehezebbek, mint mások, ezért nagyobb alátámasztásra van szükségük, míg a könnyebb testrészek puhább felületet igényelnek. A matrac legkeményebb része tehát a középső részén található, ott, ahol a törzs pihen, míg a fej- és a lábrész puhább anyagból készült. A matrac 3 zónából áll, amelyek tökéletesen alkalmazkodnak a test alakjához és súlyához.

Szója

A sokféle célra felhasználható szójaszál nemrégiben nyert tért a textilgyártásban. A szójaszálat a szója melléktermékéből nyerik egy speciális eljárás során. A végtermék egy puha, gyöngéd, a kasmírhoz hasonló tapintású anyag, ezért gyakran nevezik növényi kasmírnak. Csodálatos puhasága és a szójaszálnak a bőrrel való érintkezéskor gyakorolt hatása miatt egy másik nevet is kapott: szójaselyemnek is nevezik. A szójaszál értékes aminosavakat tartalmaz, amelyek az emberi szervezetben is jelen vannak. A növényi kasmír 45%-a fehérje, ebből 18% aktív ásvány, amelyek a bőrön keresztül jutnak a szervezetbe, és jótékony hatást gyakorolnak az egészségre és a közérzetre.

A szójaszál hozzáadása után a matrac különösen jótékony tulajdonságokra tesz szert:

- jól szellőzik (jobban, mint a pamut), - magába szívja a nedvességet és megtartja a meleget, - antibakteriális, - gyorsan szárad.

Sztatikus elektromosság

A sztatikus elektromosság kialakulásának oka, hogy az ágy (matrac, paplan, stb.) felületén elektromos töltés gyűlik össze. Amikor mozgunk vagy forgolódunk, és két tárgy elektromos töltése találkozik, ez a töltés szikrák formájában sül ki. Ez zavaró lehet, mivel a szikrák fájdalmat okoznak. A szénszál hatásosan alkalmazható a sztatikus elektromosság elvezetésére

Talalay

A Talalay jó minőségű, fejlett technológiai eljárással előállított anyag. A latex nevű természetes gumiból nyerik egy hosszú és bonyolult előállítási folyamat során. A Tatalay latexet olyan igényes vásárlók matracának belsejében alkalmazzák, akik mindennél többre értékelik az alvás közbeni kényelmet, a hátfájás enyhítését és a megnyugtató alvási környezetet. A Talalay belsejű matracokat azoknak ajánljuk, akik nyaki és gerincfájdalomtól szenvednek, illetve allergiásoknak és asztmásoknak, mivel a Talalay antiallergén tulajdonságokkal is rendelkezik.

Tencel

A Tencel egy természetes rost. A papírgyártásban is használt cellulózból nyerik. A Tencelből készült termékek rendkívül puhák, jó nedvszívó képességűek, jól szellőznek és környezetbarátok. A Tencelt a textilgyártás területén végzett legutóbbi kutatások eredményeképpen fejlesztették ki, és mindazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek egy paplantól elvárhatók: kényelem, puhaság és praktikus használat.

Ultralatex

Az Ultralatexet széleskörű kutatás, valamint az ortopédusok és a technológiai szakemberek összefogásának eredményeképpen fejlesztették. Együtt egy olyan rendkívül elasztikus anyagot sikerült létrehozniuk, amely rugalmas, jól szellőzik és alkalmazkodik a test alakjához. Az Ultralatex rendelkezik a természetes latex valamennyi jellemzőjével, de a speciális kezelési eljárásnak köszönhetően antiallergén tulajdonságokra is szert tett.

Wellsleep®

A Wellsleep® mikroszál korszerű, rugalmas, pelyhes szál, amely sok tekintetben jobb, mint a fél évszázaddal ezelőtt kifejlesztett, hagyományos poliészter szál. A Wellsleep® mikroszálat időnként mesterséges libatollnak is nevezik, mivel használata és tapintása nagyon hasonló a libatolléhoz. A Wellsleep® mikroszálnak számos előnye és felhasználási módja létezik. Kiválóan szabályozza a hőmérsékletet, rendkívül kellemes tapintású, csak kis mértékben szívja magába a nedvességet, és foltálló. A Wellsleep® mikroszál hatékony antiallergén izolátor, ezért, miközben megtartja libatollhoz hasonló tulajdonságait, tökéletesen alkalmas allergiában és asztmában szenvedők számára.

Wellsleep® Advanced

A Wellsleep® Advanced mikroszál mesterséges szál, amely tulajdonságaiban a Wellsleep® mikroszálra hasonlít, azzal a különbséggel, hogy speciális keresztszerkezete kis légzsebek kialakulását teszi lehetővé a szálak között. Ezek a zsebek növelik a töltet térfogatát és teltségét. A Wellsleep® Advanced mikroszál rendkívül könnyű és pelyhes, jól szellőzik, és különösen alkalmas párnák és paplanok töltésére.